Vilafranca, 20 de febrero de 2023.- La presentació s’ha fet aquest matí amb la presència de la regidora d’Educació, Xell Montserrat, de la directora de la Fundació Bertelsmann, Clara Bassols, i del Project Manager d’Empieza x Educar, Quim de Gispert.
Xell Montserrat ha recordat l’objectiu del govern local en l’àmbit de l’educació: “millorar l’èxit educatiu de tothom i reduir l’abandonament escolar prematur. Hi estem dedicant molts esforços i en aquest àmbit l’orientació és clau. Però l’Ajuntament no ho podem fer sols. Ho hem de fer sumant tots els centres educatius i les fundacions Bertelsmann i ExE que compten amb una experiència i un bagatge considerables en la matèria. 800 joves de 4t d’ESO hi participaran”.
Per la seva banda, Clara Bassols posava èmfasi en el fet que l’Ajuntament participa en el programa Xcelence-Escoles Que Inspiren on participen 92 centres més a tot Catalunya, 42 centres dels quals han començat aquest any. “El paper de l’orientació és molt rellevant. Està comprovat que l’alumnat que rep informació, que explora, que experimenta té menys percentatge d’abandonament, menys fracàs escolar i millors feines i més ben remunerades. La connexió Ajuntaments-centre educatius-món empresarial és cabdal i Vilafranca és un exemple a seguir”, ha afirmat.
Al seu torn, Quim de Gispert explicava que entre els mesos de febrer i març, immediatament abans de les preinscripcions escolars on l’alumnat ha de triar el seu itinerari formatiu, “s’està treballant exemples que vinculin els continguts que aprenen a l’aula amb contextos laborals en les empreses, pensant ja en l’endemà, en el que es trobaran a la vida real. És passar de la teoria a la pràctica. En l’àmbit de l’orientació, la figura del coordinadora/a d’estratègies acadèmicoprofessionals de cada centre és cabdal”.
Ampli ventall d’accions
L’ORIENTA’T inclou un ampli ventall de visites a empreses i/o institucions, xerrades amb professionals de diversos àmbits i tallers relacionat amb els valors de l’emprenedoria, tot plegat per tal que els i les joves puguin conèixer perfils professionals diversos. La implicació de les empreses i els professionals és clau per tal que els estudiants puguin conèixer professions emergents, tendències del mercat laboral i tenir experiències en entorns reals de treball que els ajudin a conèixer les seves habilitats i el seu talent i a disposar d’una primera informació del món laboral.
Per part dels centres educatius el projecte s’ha treballat amb els Coordinadors/es d’Estratègies Academicoprofessionals (CEAPs), que són els referents d’orientació que s’han format en el marc del projecte Xcelence-Escoles Que Inspiren impulsat per la Fundació Bertelsmann i Empieza per Educar en col·laboració amb l’Ajuntament, i amb el suport de J.P. Morgan. Per part de les empreses s’ha comptat amb el suport de la Federació Empresarial del Gran Penedès FEGP que ha col·laborat en la recerca d’empreses que puguin ser inspiradores.
Taula de la Formació Professionalitzadora
Xell Montserrat ha remarcat que el projecte ORIENTA’T sorgeix de la Taula de la Formació Professionalitzadora “impulsada per l’Ajuntament i diversos actors del territori, amb els centres educatius i les associacions empresarials, i que té com a objectius: millorar l’oferta educativa al territori, reduir l’abandonament escolar prematur i garantir l’èxit educatiu de tot l’alumnat”. En el marc d’aquesta taula es va constituir una comissió d’orientació amb l’objectiu de definir un model d’orientació educativa de qualitat en coordinació amb els centres de secundària del municipi. “En aquest objectiu vam assolir la complicitat de les fundacions Bertelsmann i ExE perquè ens ajudessin a formar els equips orientadors de cada centre basant-se en bones pràctiques que ja s’estan aplicant en altres països”, ha comentat la regidora.
La resposta dels nou centres de secundària de Vilafranca ha estat molt positiva i després d’un primer curs de diagnosi de la situació de l’orientació en cadascun dels centres, enguany ja s’han dissenyat tot un seguit d’actuacions dirigides a connectar els centres educatius amb l’entorn empresarial existent al territori.
38 visites a empreses
En l’edició d’enguany es faran un total de 38 visites a empreses i/o institucions que mostraran un total de 25 perfils professionals. Cal dir que a l’hora de triar els sectors professionals s’ha fet a partir dels resultat obtinguts en una enquesta que s’ha passat a tot l’alumnat i on han pogut manifestar les seves preferències. Entre els sectors més demandats hi ha el de les ciències de la salut i el de la indústria i la tecnologia.
D’altra banda, s’han organitzat 18 xerrades amb diversos professionals d’empreses locals. L’ORIENTA’T culminarà amb uns tallers experiencials on els joves descobriran a través de la metàfora de les teles acrobàtiques els valors fonamentals del fet d’emprendre i les habilitats essencials. Aquesta activitat estarà conduïda per Maria Batet, experta en creativitat i emprenedoria, que, a través de la paraula i també dels seus dibuixos, anirà lligant els diferents arguments. Es preveu fer un total de 8 tallers amb una capacitat màxima de 125 alumnes per taller.
64 activitats entre febrer i març
Totes les activitats emmarcades dins el projecte ORIENTA’T, un total de 64, tindran lloc al llarg dels mesos de febrer i març, per tal de donar eines i recursos a l’alumnat en el seu procés de tria d’itinerari formatiu.
Vilafranca té vocació de ciutat orientadora i és per aquest motiu que som un dels 8 municipis pilot del Programa de Noves Oportunitats Educatives 4.10 impulsat per la Diputació de Barcelona per promoure noves oportunitats educatives en la lluita contra l’abandonament escolar prematur i la reducció de les desigualtats socials, principalment destinat a joves de 16 a 24 anys.